In DIY

Naaf stellen als meditatie

Geplaatst door: op 22 Mrt 2013 | Geen reacties

naaf stellenAls tiener kreeg ik het boek ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ cadeau. Al snel legde ik het boek weg want ik vond het saai en pretentieus. Toch is er iets blijven hangen, want het stellen van fietsnaven ervaar ik als pure meditatie. Precies dat punt vinden waar de lagers vrij lopen terwijl er geen enkele speling in de as zit. Als ik moe ben of in een slechte bui, kan ik dit klusje beter tot later uitstellen. Want ik bak er pas wat van als ik me goed voel.

Hoe ik te werk ga? Eerst de lagerhuizen boordevol vet proppen. Beter te veel dan te weinig en wat teveel is wordt er toch weer uitgeduwd. Daarna de kogeltjes erin leggen. Van te voren heb ik gemeten hoeveel de as buiten de borgmoer uitsteekt. Aan een kant stel ik conus, ringetje en borgmoer daarom alvast op de juiste afstand op de as. In de naaf steken. De schroefdraad invetten. Aan de andere kant de conus er handvast op draaien. Tot het punt waar ik de frictie tussen de kogels goed kan voelen. Ringetje erop. Dan de borgmoer er ook handvast opzetten. Terwijl ik de borgmoer met een sleutel tegenhoud, draai ik de conus tegen de klok in vast.

Meestal is het eerste keer niet zoals ik het wil. Dan varieer ik hoever ik de conus het lagerhuis in draai. Of ik draai met een sleutel de borgmoer vaster dan handvast voordat ik de conus terugdraai.

Tip: let goed op de as wanneer je de borgmoer aandraait. Deze heeft de neiging mee te gaan draaien. Als dat gebeurt komt je conus naar buiten en klopt je afstelling niet meer. En vast is vast! Als je de schroefdraad kapot draait, ben je pas echt ’t haasje en is je meditatie naar z’n grootje.
(terug naar DIY pagina.)klassieke racefiets retro oldskool bike wielrenner wielrenfiets design fiets fietswinkel

Uw reactie